начало
описание
меню
дегустации
местоположение
контакти
галерия
За ценителите на хубавото вино и добрата кухня
» начало » описание » Фортът “Левент табия”

 

EN English

Виртуална разходка
» Виртуална разходка

ФОРТЪТ “ЛЕВЕНТ ТАБИЯ”

Сведенията за форта “Левент табия” са ограничени заради тяхното засекретяване от османските и българските военни власти. Въпреки това е известно, че той е един от най-важните в отбраната на дунавската граница на Османската империя и най-голямото и силно звено на Русенската османска крепост. Строежът му на доминиращата височина “Саръ баир” край Русе ( тогава Русчук ) започва през 20-те години на ХІХ в. В навечерието на руско-турската война 1828-1829г. фортът все още има временни съоръжения, но в началото на 30-те години на ХІХ в. е преустроен основно по проекти на пруски военни инженери и въпреки по-късните модернизации запазва облика си до Освободителната война. За укрепяването му са взети изключителни мерки, защото се е отчитало, че поради неговото стратегическото местоположение завземането му ще доведе до капитулация на цялата крепост.

Външната укрепителна линия на форта се е състояла от землени вал и ров с фронт към юг. Сложно изграденият му прикрит вход е бил от север. По време на Освободителната война там има 20 голямокалибрени дългобойни оръдия “Круп”. Във вътрешността са се разполагали казарми, погреби за боеприпаси и др. Фортът е побирал гарнизон от 3000 човека (1 полк) и е бил пригоден да издържи продължителна обсада. Още по време на Кримската руско-турска война 1854-1856г. той е свързан с крепостното командване с телеграфна линия, а по време на Освободителната война е започнало прокопаването на подземна връзка с града, която останала недовършена. Поради голямото му значение, снимка на форта е намерила място в предназначен за имп. Александър ІІ албум с фотографии на най-важните османски крепости, превзети от руската армия.

След Освобождението, въпреки разпоредбите на Берлинския конгрес (1879г.) за събаряне на всички крепостни съоръжения в Княжество България, фортът е запазен и е използван за погреби на Дунавската военна флотилия. През Втората световна война в него има зенитна батарея.

След разформироването на Дунавската военна флотилия през 1961г., в продължение на няколко години фортът е оставен безстопанствен. По-късно е преустроен за ресторант.

Web design Fashion.bg Copyright © 2006 Комплекс Левента